Rouwverwerking

Omgaan met verlies noemen we rouwen

Verlies kan zorgen voor veel verdriet en je kunt je er erg somber en alleen door voelen of soms neemt de boosheid de overhand. Misschien voel je je ook wel schuldig en heb je zelfs het gevoel dat je het verlies had kunnen voorkomen. Soms ervaar je opluchting omdat een dierbaar persoon niet meer hoeft te lijden of voel je je niet helemaal begrepen. Ook bij suïcide (zelfmoord) blijven nabestaande met veel vragen zitten. Vooral het waarom... ook al is er een afscheidsbrief van de overleden persoon.  Iedereen ervaart rouw toch weer heel anders. Andere problemen die je kunt ervaren zijn:

  • eenzaamheid
  • slaapproblemen
  • piekeren
  • depressieve klachten
  • ontkenning

Rouw bestaat uit 5 fases (Elisabeth Kübler-Ross)

Fase 1: Ontkenning

Het ontkennen van een overlijden is een vorm van zelfbescherming. Op deze manier laat je het verdriet toe op eigen tempo.

Fase 2: Woede

Het verdriet valt vaak samen met woede. Als iemand eenmaal laat doordringen wat er is gebeurd, zal boosheid opspelen. Deze boosheid wordt afgereageerd op wat in hun ogen de boosdoener is.

Fase 3: Onderhandelen

Iemand gaat doelen aan zichzelf stellen, zoals stoppen met roken, de marathon lopen of een wereldreis maken. Het is een poging om een beter persoon te zijn, in de hoop dat het dan weer goedkomt.

Fase 4: Depressie

Het besef komt dat de vorige fasen niet uithalen waar op gehoopt was. Nu begint de echte verwerking. De realiteit komt binnen, wat lastig is om te accepteren. In deze periode voelt iemand zich machteloos en onzeker. Dit kan tot depressie leiden.

Fase 5: Aanvaarding

Na voldoende tijd komt aanvaarding. Het lukt om het overlijden los te laten. De overleden dierbare wordt zeker niet vergeten, maar het eigen leven gaat langzaamaan toch weer door. Het verlies krijgt zo een plekje.

Je hoeft niet alle fases op volgorde te doorlopen. Sommige fases lopen doorelkaar of naast elkaar.

Wat ik zelf heb ervaren en wat ik ook terug hoor is, dat je je op een geven moment te veel vindt worden voor oa de buiten wereld. Vaak weten mensen toch niet zo goed hoe ze op jou moeten reageren, lopen weg. Simpelweg omdat zij het ook niet weten. De eerste weken is er aanloop genoeg. Op het moment dat dat weg ebt en men weer terug keert naar hun dagelijkse bezigheden kan dat voor jou ook vreemd aanvoelen. Misschien zelfs net of er niks is gebeurt. En dan begint het pas voor jou... de Verwerking.

Rouwverwerking hoef je natuurlijk niet alleen te doen.  Omgaan met het verlies lijkt een onmogelijke opgave. Maar  door mijn persoonlijke ervaringen en proffesionele  kennis creëren wij rouwbegeleiding op maat om uiteindelijk weer vooruit te kunnen.

Je kunt dit formulier alleen gebruiken als je JavaScript aanzet in je browser.

Hulp bij scheiding, omgangsregeling en samengesteld gezin.

Hulp bij het verweken van een scheiding, omgangs regeling of samengesteld gezin? Er komt veel bij kijken vooral emotioneel. Het is net een achtbaan van gevoelens. Soms kom je er gewoon niet uit. Wat werkt nou het beste voor iedereen?  Blijf hier niet mee zitten. Ga ermee aan de slag!                                                                                                        



Relatietherapie

Per 1 Maart 2023 gaan we van start met relatietherapie.

Kom je er samen niet meer uit ? Ben je uit elkaar gegroeid ? Lopen de spanningen te hoog op ?Wil je samen werken aan een oplossing ?

Neem dan contact op en maak alvast een afspraak om eventuele wachttijden te voorkomen.