Scheiding, omgangsregelingen en samengesteld gezin
Hulp bij scheiding
Het aantal scheidingen in Nederland blijft verder toenemen: ongeveer een derde van alle huwelijken eindigt in een echtscheiding. Ook het aantal verbroken samenlevingscontracten loopt verder op. Een scheiding is verdrietig, maar hoeft niet per se negatief te zijn. Soms kan het juist (op de langere termijn) als een opluchting voelen, want een ongelukkige relatie met veel ruzie doet niemand goed.
Impact
Een scheiding kan grote impact hebben op jullie en als ouders, je kind(eren) en de directe omgeving, ook omdat jullie veel moeten regelen. Het is dan te hopen dat je alles goed kunt afstemmen met je (ex-)partner, zonder strijd. Mochten er toch problemen ontstaan, op emotioneel gebied danis het goed om de juiste hulp te zoeken.
In deze fase is het belangrijk dat de ex-partners toch met elkaar kunnen omgaan om alle zaken te regelen én op een prettige manier uit elkaar kunnen gaan. Een therapeut kan jullie in deze situatie begeleiden.
Omgaan met gevoelens bij een scheiding
Een therapeut kan ook helpen met individuele therapie om jou in dit proces te ondersteunen. Een scheiding kan immers allerlei gevoelens losmaken, waar je mee moet (leren) omgaan.
Er komt een hoop bij kijken. Om te beginnen de omgangsregeling. Mischien ben je boos en teleurgesteld. Het valt echt niet mee, ineens een weekend zonder de kinderen. Zeker de eerste keer. Hoe doe je dat toch. Er komt ineens veel op je af. Ouderavond, sinterklaas, kerst. Alles wat als vanzelfsprekend was ineens anders.
Ook weer veel vragen.
Het goede nieuws: Je hoeft het niet alleen te doen.
Maak een afspraak!
Samengesteld gezin
Binnen vijf jaar gaat namelijk twee derde van de samengestelde gezinnen weer uit elkaar. Dit is maar liefst 66 procent. Dit blijkt uit een onderzoek van de vereniging Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS).6 Sept 2022
Een goede voorbereiding…
Wie zegt dat je toch wist waar je aan begon weet niet wat ‘ie zegt. De meeste mensen hebben geen reëel beeld van wat ze kunnen verwachten. Ze weten wel dat ze de liefde weer gevonden hebben en er voor willen gaan. Dat ze er alles voor over hebben om de relatie en het samengestelde gezin te laten slagen. Maar bijna niemand onderzoekt van te voren wat je onderweg kan tegenkomen. Laat ik het krachtig stellen: de gemiddelde zomervakantie wordt beter voorbereid.
Hoe zorg je dan voor die balans in jullie samengestelde gezin? En wat kun je doen om dit proces voor de kinderen én voor jezelf makkelijker te maken? Een paar tips:
1. Communicatie
Praten is echt het toverwoord. Het liefst voor het samenwonen.
2. Geef de ander de ruimte,
Geef de (stief) kinderen de ruimte om over de andere ouder te praten.
3. Maak een stiefplan.
Denk van te voren na over hoe je het graag wilt hebben en maak dit bespreekbaar.
Als coach kan ik jullie hierbij helpen en begeleiden vanaf stap een. Het is goed om hier samen over na te denken, zo kom je niet voor verassingen te staan en hebben jullie een geslaagde, stressvrije relatie met elkaar en de kinderen.